Reforma izraelskej armády

     Izrael ako taký patrí so svojími 6,3 milionmi obyvateľov k absolutnej teritoriálnej vojenskej veľmoci. Jeho pozemné sily disponujú s 141 000, námorníctvo 9500, letectvo 2700 a pohranièná stráž 4500 mužmi a ženami. Zároveň má Izrael vyspelý zbrojný priemysel, ktorý dokáže pokryť takmer celé spektrum zbraní a zbranových systémov. Disponuje podľa odhadov 200 jadrovými hlavicami s približne rovnakým počtom nosičov. Základom jeho obranného systému sú bojové stíhacie lietadlá F 16 s počtom okolo 300 kusov, F4 okolo 100 kusov, bojové vrtuľníky AH 64 LONGBOW okolo 38 kusov.

     Základom pozemného vojska sú tanky Merkava 2, 3, 4 o počte 1400 kusov, ktoré zároveň prepravujú štvorčlenné pešie mužstvo. Ďalej je to 1400 tankov Sabra, pričom pechota sa prepravuje obrnenými transportérmi M 113, ktorých je okolo 5000. Viac než 300 kusmi disponujú pozemné sily ľahkými obrnenými transportérmi Nakpadon, Nagmason, Nemerah alebo Achzarit. Delostrelectvo disponuje 600 samohybnými delami M 109 a 48 raketometmi MLRS. Pričom pohraničné sily využívajú ľahké obrnené a pechotné vozidlá Hummer, Tatra a Ramta. Neovoriac o využívaní pozemných robotou, ukotvených balónov vybavených senzorovými hlavicami a robotizovaných hliadkových člnov, lietadiel či vrtuľníkov, používaných predovšetkým k ochrane hraníc, resp. ako podpora pre špeciálne jednotky.

 

                                                                               * www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3250839,00.html

     Napriek tomu, že úvodný odsek naznačuje, že izraelská armáda je dominantnou silou na Blízkom východe, už dávno sú preč časy, keď sa pripravovala na masívny tankový či letecký útok proti arabským štátom. Už nejakú tú dobu prechádza izraelská armáda hlbokou reformou, ktorá sa dotkne predovšetkým ťažkých zbraní. V kontexte súčasných zmien treba uviesť, že Izrael nie je jediný, kto začína obmedzovť ťažké zbrane na úkor sofistikovanejších vojenských systémom. Je to predovšetkým americká armáda, ale v konečnom dôsledku aj Rusko, aj keď v uvedenom prípade sú nato určite aj iné dôvody. Tieto zmeny súviasia predovšetkým so skutočnosťou, že v blízkej dobe je veľmi málo pravdepodobný masívny stret armád za použitia tankov a lietadiel. Vzhľadom k tomu, že sa rozširuje okruh štátov s nestabilným politickým zriadeným vlastnicich jadrové či chemické zbrane, sú potrebné rýchle a presné úderi v hľbke nepriateľského územia.

     Posledné vyjadrenia bývalého izraelského brigádneho generála Michaela Herzoga smerujú k horeuvedenému, pričom uvádza ďalej, že izraelská armáda nepotrebuje toľko tankov, ale musí posilniť svoje schopnosti v spravodajskej službe a v kybernetickom priestore. Toto zoštíhlenie IDF sa bude týkať predovšetkým tankov M60 Patton a delostreleckých systémov M109, dokonca niekoľko letiek liedadiel má byť uplne vyradených, a zo služby by malo odísť až 5000 profesionálnych vojakov. Toto ,,zošštíhlenie" armády sa má udiať počas najbližších piatich rokov a bude stáť okolo 1,9 miliárd dolárov.

     Izraleský minister obrany Moshe Ya'alon tieto slová potvrdil, sám neočakáva konflik s väčšou potrebou ťažkej obrnenej techniky. Tento ďalej uviedol, že ,,čaká nás niekoľko revolučných rokov, na ich konci ziskame inú IDF". Tieto jeho slová znamenajú, že Izrael bude aj naďalej pokračovať v trende a investovania do spravodajstva, presnej munície, elektroniky, aktívnej a kybernetickej obrany s ohľadom nato, že súčasné aj blízke budúce bojiská budú úplne odlišné od toho čo sme poznali z minulosti. Technologickú prevahu blízkej budúcnosti vidí Ya'alon v inteligentnej munícii, bezpilotných systémoch a obmedzení ťažkej zbraňovej techniky.

 

                                                               * www.jewishpress.com/news/idfdefones-goals-parameters-of-cyber-warfare/2012/06ú04/

     Potvrdením slov izraelského ministra obrany je aj rok 2010, kedy na Irán a niektoré ďalšie štáty zaútočil nesmierne prepracovaný počítačový vírus Stuxnet. Tento bol naprogramovaný tak, aby napadal elektrické siete a priemyselne riadice systémy. Vír napadal a aj ďalej napadá rôzne elektrárne v Iráne, jeho cieľom bolo toho času predovšetkým jadrové centrum pre obohacovania uránu Natanz. Odborníci v oblasti bezpečnosti vír Stuxnet zaraďujú na prvé miesto určené pre boj v kybernetickom priestore. Iránci z útoku obvinili samozrejme USA a Izrael. Napriek tomu, že sa nikto k vypusteniu tohto víru neprihlásil, je od začiatku zrejmé, že k vývoju Stuxnetu bolo potrebných mnoho špičkových odborníkov a zároveň aj špičkové technické zázemie. Nehovoriac o tom, že funkčnosť si musel prípadný útočník vyskúšať minimálne na softwérových modeloch iránskych elektronických zariadení, plus poznať programové vybavenie týchto zariadení.

     Súčasné vyjadrenia amerického generála letectva Wiliama Sheltona zdôrazňujú, že terajšie iránske kybernetické schopnosti začínajú byť pre USA problém. ,,Je jasné, že situácia v Natanzu vyprovokovala reakciu. Predpokladáme, že budujú silu s potencionálnými schpnosťami, ktoré budú v nasledujúcich rokoch rozvýjať a predstavovať hrozbu pre Spojené štáty". Na úkor toho treba uviesť, že iránska armáda v poslednej dobe začala vychvalovať svoje počítačové schopnosti. Irán bol obvinení niekoľkokrát z počítačových útokov, vrátane toho z konca minulého roka, keď boli napadnuté počítačové systémy amerických bánk. Sám iránský generál sa pre agentúru Fars News Agency vyjadril slovami ,,Boli sme vybavený elektronickými bojovými systémami nielen pre budovanie obranných síl, ale skôr pre napadanie nepriateľských komunikačných systémov".

_____________________________
* Zbrane a náboje, Izraelská armáda, 10/2006
   http://news.cnet.com/8301-13639_3-57564701-42/u.s-general-warns-of-irans-growing-cyber-strength/

Pridať komentár

   
© COPYRIGHT Krav Maga Website 2008 - 2017